Thursday, April 24, 2008

Det är Kina som är problemet

Efter den senaste tidens aktioner mot OS-facklan, bland annat från Reportrar utan gränsers sida, får jag nu hela tiden frågor om det är rätt att journalister protesterar på det viset. Nyligen pratade jag med tidningen Journalisten, och fick frågan om det inte kan vara kontraproduktivt. Tänk om Kina gör det svårare för journalister att arbeta på grund av Reportrar utan gränser.
Det är på flera sätt en märklig fråga.
Reportrar utan gränser har alltid arbetat för pressfrihet i världens länder. På senare tid har man genomfört ett antal helt fredliga aktioner för att sätta fokus på Kinas övergrepp. Det kan inte vara vårt problem om det får Kina att ytterligare skärpa sin censur. Det kan inte vara vårt problem om Kinas ledare drar den slutsatsen av att de nu möts av internationell kritik.
Med detta sagt vill jag också passa på att säga att alla aktioner för pressfriheten självklart måste genomföras på ett sådant sätt att de inte i sig själva är ett hot mot den friheten. Men några sådana missgrepp har jag ännu inte sett.

Tuesday, April 22, 2008

Kappelin skriver klokt om Italien

I dagens Journalisten gör Kristina Kappelin en intressant analys av massmedier och journalistik i Italien. När Berlusconi nu gör comeback som premiärminister rasar en samlad kår av vänsterdebattörer, skriver Kappelin. Men censuren, eller kanske ska man skriva självcensuren, uppfanns inte av Berlusconi. "Varje stor drake i landet är direkt knuten till politiska eller ekonomiska maktcentra".
Samtidigt, tror jag att hon menar, är Berlusconis ställning unik eftersom han samtidigt är landets högste politiske ledare och den störste medieägaren.
En intressant krönika. Läs den här!

Tuesday, April 15, 2008

Fotograf från AP ska friges

Imorgon friges den sedan nästan två år fängslade fotografen Bilal Hussein. Han fängslades av amerikanska trupper i Irak och anklagades för samröre med terrorister. Hussein hade gjort det till sin specialité att fotografera effekterna av terrordåd efter den amerikanska ockupationen, och var bland annat med som en av flera fotografer som fick Pulitzerpriset 2005.
Den amerikanska militärledningen fattade misstankar mot honom eftersom han alltid var på plats först av alla journalister, och militären hävdade till en början att de hade mycket goda bevis mot honom. Men nu släpps han alltså utan rättegång, efter mycket lång tid i häkte.
Hans tid i fängelse påminner oss om de övergrepp mot press- och yttrandefriheten som skett i skuggan av det så kallade kriget mot terrorismen. Vi får aldrig släppa den frågan, hur många övergrepp som än görs i länder som Burma och Kina. Länder i Väst har ett särskilt ansvar för pressfriheten, eftersom det är våra regeringar och politiker som säger sig försvara själva idén.
Då måste man göra det även i praktiken.

Saturday, April 12, 2008

Halvägs av Reinfeldt

Under trycket av en nästan förvånansvärt stark opinion i Sverige tycks Reinfeldt, trots sin tvehågsenhet tidigare i veckan, haft med sig en lista med samvetsfångar som borde friges när han träffade Kinas ledare i Peking.
Om så är fallet är det bra. Kraven på att statsministern ska tala klarspråk med Hu Jintao och vuxit sig allt starkare sedan protesterna i Tibet krossades av Kinas militär för ett par veckor sedan. Han tycks ha mött sina kritiker halvvägs. Men han sade inget om Dalai Lama och det framgår inte om han lyft fram pressfriheten i sin kritik av Kinas övergrepp.
Dessutom väntar vi på att regeringen ska ändra inställning och bokotta OS-invigningen också. Ett krav som bland andra Reportrar utan gränser ställt.

Friday, April 11, 2008

Tomt på hedersläktaren

FN:s generalsekreterare Ban Ki Mon uteblir från OS-invigningen. Det gör även Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, liksom Tysklands och Polens regeringschefer och EU-parlamantets talman. Parlamentet anser att alla politiker bör stanna hemma från OS så länge Kinas ledning vägrar tala med Dalai Lama.
Den svenska regeringen håller dock benhårt fast vid att de ska vara med vid OS-invigningen.
Det kan bli ensamt på hedersläktaren. Några representanter från Burma, Nordkorea och Sverige.

Grekland åtalar för OS-protest

De tre representanter för Reportrar utan gränser som greps i samband med protesten mot OS-facklan i Grekland förra veckan kan komma att åtalas. En åklagare undersöker just nu möjligheten att väcka åtal för "kränkning av nationell symbol".
En rätt märklig åtalspunkt i ett land som säger sig respektera yttrandefriheten. Särskilt som protesten riktade sig mot Kina, inte den grekiska OS-historien.
De greker som varit upprörda mot aktionen har också nämnt Reportrar utan gränsers förvanskning av OS-symbolen som en kränkning. Men den symbolen ritades faktiskt av en fransman, så det faller också platt till marken.
Om de döms i Grekland kan de få ända upp till ett års fängelse. Men så långt går det inte.

Friday, April 4, 2008

Motoffensiv

Det verkar oklart hur många journalister som faktiskt arresterades igår. Fem, säger vissa uppgifter, åtta säger andra. Helt klart verkar det vara att det rör sig som journalister som inte ackrediterat sig. Det är en metod som jag själv ibland använt när jag rest i diktaturer. Vill man inte ha en "ryggsäck", det vill säga en säkerhetsagent eller "guide" med sig på resan måste man ofta göra så.
Helt klart verkar det också pågå en maktkamp inom det styrande partiet Zanu-PF. Mugabe verkar inte förstå att han förlorat och folk runtomkring honom slåss för sin politiska överlevnad och sina ekonomiska privilegier.

Thursday, April 3, 2008

Protestera mot Mugabe

Enligt uppgift har åtta journalister ikväll arresterats på ett hotell i Zimbabwe. Nyheten är mycket alarmerande. President Robert Mugabe har dragit ut på offentliggörandet av resultatet i helgens presidentval, och hela Zimbabwe håller andan. I det läget kan arresteringen av journalister vara ett tecken på att han är på väg att åter ta greppet om sitt hårt prövade land.
Journalister har länge arbetet under hårt tryck från Mugabes regim. För några år sedan sprängdes en bomb i den oberoende tidningen Daily News tryckeri, många inhemska journalister anklagas för att vara opatriotiska och förföljs av myndigheterna.
Omvärlden måste nu protestera mot Mugabes hantering av hela valprocessen, liksom mot arresteringen av åtta journalister i Harare.

Tuesday, April 1, 2008

Vad ska Lindberg göra?

Reportrar utan gränsers avslöjande att regimen i Kina inte tänker leva upp till sitt löfte att låta utländska journalister arbeta fritt under OS har slagit ned som en bomb.
Det dokument Reportrar utan gränser kommit över slår fast att lokala myndigheter ska göra allt för att leda journalisterna in på ämnen och nyheter som är ofarliga för regimen. Särskilda propagandaenheter ska utbilda allmänheten så att de kan ge ”rätt” svar på journalisternas frågor. Hela strategin andas kontroll och begränsningar.
De flesta visste väl detta, men nu finns det svart på vitt.
Ett tungt avslöjande för de kinesiska OS-arrangörerna.
Och vad säger Internationella olympiska kommittén, IOK?
Sveriges representant Gunilla Lindberg lovar att kräva en förklaring av den kinesiska regimen. Det är bra, men vad ska IOK göra om Kina ändå inte lever upp till det löfte man avgav när man fick OS för sju år sedan? Ska IOK ställa in hela arrangemanget?
Självklart blir det inte så. Spelen blir av, hur mycket Kina än kränker de mänskliga rättigheterna. En bra bild av de moraliska dilemma IOK satte sig i när Kina fick spelen. IOK är nästan som gisslantaget av världens största diktatur. Alla frågor besvaras med att den olympiska rörelsen inte ska politiseras. Samtidigt är det just detta Kina gör.
Hur Lindberg och hennes kollegor än gör blir det fel.