Wednesday, December 21, 2011

Johan och Martin måste friges

Det blev en fällande dom mot Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. Alla farhågor inför domslutet besannades därmed. Regeringen i Addis Abeba nöjde sig inte med de sex månader de båda journalisterna redan suttit i fängelse. De kommer nu att dömas till ett långt fängelsestraff. Det är det mest sannolika.
Antingen kan de söka nåd eller också överklaga. Det beslutet måste vara deras, och jag utgår ifrån att ambassaden i Addis ger dem all tänkbar hjälp under den processen.
Nu måste också kraven på deras frihet bli starkare. Hittills har politiker och diplomater hänvisat till den juridiska processen. Johan och Martin har erkänt att de tog sig in Ogaden och det fanns ju en liten chans att de bara skulle dömas till det.
Men nu blir de samvetsfångar. De är dömda för att de är journalister.
Det är inte heller det enda fallet i Etiopien där journalister på senare tid arresterats. Reportrar utan gränser skrev om detta nyligen.
Nu måste den svenska regeringen trappa upp sitt arbete för Johan och Martin. Carl Bildt måste bli tydligare. Den tysta diplomati som Bildt alltid lutar sig emot har hittills inte fungerat. Nu måste Bildt kräva att de friges.

1 comment:

åsögatan said...

Nu är det väl ändå dax för regeringen och framför allt för Carl Bildt att engagera sig och se till att grabbarna kommer hem. Jag är övertygad om att alla vid det här laget har förstått att det var högst olämpligt att ta sig in i landet så som Johan och Martin gjorde, men nu räcker det! Det har hänt mycket i vår omvärld på kort tid som har förändrat länders inbördes relationer och som även påverkat olika maktpositioner, det är detta som Johan och Martin nu får erfara. Det som är anmärkningsvärt, är att de sk. "skarpaste knivarna" inte verkar ha insett hur detta faktum skulle komma att påverka i den nu aktuella situationen med Martin och Johan? Nu har grabbarna med familjer och ambassad personal på plats länge kämpat själva för ett frisläppande, tyvärr helt utan framgång. Därför är det nu dax att ansvariga i vår regering tar sitt ansvar och agerar omedelbart och kraftfullt så Johan och Martin släpps fria och får komma hem.