Tuesday, February 3, 2009

Gör något för Isaak, nu!

Rapporterna om Dawit Isaaks hälsotillstånd är djupt oroande. Jag hörde ryktet att ha flyttats till ett sjukhus i Asmara redan i förra veckan. Det var under ett besök på Reportrar utan gränsers kontor i Paris. Vår handläggare för Afrika hade snappat upp det från någon av sina källor i Eritrea. 
Jag förde ryktet vidare till nätverket I Sverige, och nu har uppgiften uppenbarligen bekräftats. 
Desperationen ökar förstås. Över sju år har gått och nyheterna om Isaak har varit få. Regimen i Eritrea blockerar all information och låter inte någon träffa den svenske fången. De vägrar i själva verket acceptera att han är svensk medborgare. 
Och vad gör den svenska regeringen? En hel del om man ska tro uppgifterna från UD. De talar om tyst diplomati, och har i det läge som uppstått nu till och med vägrat berätta vilka kontakter man tar för att reda ut vad som är sant och falskt.
Den tysta diplomatin kan vara extremt effektiv, men i det här fallet är den inte det. Sju år är trots allt sju år, och nu kan det vara en fråga om liv och död. Frågan måste upp på högsta politiska nivå. Carl Bildt måste agera mot Eritrea. Sverige tar över ordförandeskapet i EU till hösten. Använd den maktpositionen för att påverka Eritrea. 
 

2 comments:

Emma said...

Hej! Mitt namn är Emma och tillsammans med två av mina klasskamrater ska vi, i ett FN-rollspel, agera som delegationen Myanmar. Jag vet att du har spenderat tid där och även skrivit en bok och dylikt om detta land, stämmer det? Om det är rätt person jag kontaktar så skulle vi uppskatta väldigt mycket om du kunde skicka information om de Mänskliga Rättigheterna och vilka brister som finns. Det krångliga är att vi gärna inte skulle vilja ha det utav västerländskt perspektiv, utan mer av militärjuntans egna perspektiv. De måste ha anledningar för det de gör, och jag undrar om du vet dessa anledningar och tankar de har? Detta skulle hjälpa oss otroligt mycket och vi är evigt tacksamma om vi får svar. Vår e-mail är: myanmar2009fn@hotmail.com.

Vänliga hälsningar,
Emma

osman said...

hej mitt namn är osman och du hade skrivit om eritrea och dawit issak anntingen är du blåst i huvuet eller är du bara ren dum om du tror att sverige´s regering har hålt på med tyst diplomat. Dags o vakna och komma till den verkliga världen. Allting handlar om landets intresse och sverige har ingen intresse om dawit det r bara ni journalister som gör det stor sak av dawit. Ingen bry sig om den killen om nån gör det vissa skriv inte bara små artiklar som dör ut efter en dag. Men innan alla bara göra uppror så tycker jag perssonligen att männinskor som sitter inlåsta i gutanomo fängelse ska va fria. De först sen kan man prata demokratisk rättigheter innan dess skriv inte om dawit. Hjäp de andra först som har de tufft i världen